3 КУЛИ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ И ОПОВЕСТЯВАНЕ ПРИ ГОРСКИ ПОЖАРИ, ИЗПЪЛНЕНИ ОТ ЛИРЕКС.КОМ, БЯХА ВЪВЕДЕНИ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ

B_47565c0c0ce08f90ba6d52dde1adeb16-e1504185021402

Днес, 24 юли, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и директорът на отдел ”Пожарна безопасност и спасяване” Огнян Методиев, бяха официално представени пред журналисти новите три кули за ранно откриване на горски пожари. Самото събитие получи широко медийно отразяване.

Противопожарните кули са в землището на гр. Бухово, в землището на с. Плана и в землището на с. Бистрица.

Самите кули са изградени от стабилна железорешетъчна конструкция с височина 30м. На върха са снабдени с висококачествена камера за локализиране на горски пожари. Кулите позволяват локализирането на пожар в радиус от 5км. По този начин се покрива площ от 78 кв. км.

Самата информация от кулите се подава към Центъра за видеонаблюдение към Столична община. Специален софтуер, разработен от Лирекс.ком, анализира получената информация от камерите и датчиците за атмосферните условия. Вдига аларма като локализира и зоната на опасност от възникнал горски пожар. Операторите в центъра могат да огледат района посредством ръчно управление на камерите и да предприемат съответните действия.

Внедряването и използването на интегрирана система за видеонаблюдение за превенция от горски пожари намалява рисковете от пожар и загиване на големи площи горски масиви и намалява преките и косвени щети причинени от горски пожари.

Иновативната технология, използвана при изграждането на кулите от Лирекс.ком, носи и допълнителни ползи – например при борба с бракониерството и незаконната сеч. Благодарение на факта, че камерите са изключително прецизни с 70 кратно увеличение и работят във видимия спектър, могат да бъдат извлечени множество допълнителни плюсове, които реално оптимизират работата на общините и осигуряват по-голяма възвръщаемост от направените инвестиции.

Медиите за противопожарните кули: