ЛИРЕКС ПРАЗНУВА 25-ТАТА СИ ГОДИШНИНА В КОМПАНИЯТА НА ПРИЯТЕЛИ И ДЪЛГОГОДИШНИ ПАРТНЬОРИ

B_ddc3c9fd513caf19300bfd85e7f44b55-e1504182784252

Изложба на ВИТО ВАЛЕНТИНОВ, архивна фото-стена, вълнуващ музикален акомпанимент, висококачествени деликатеси и отлежали вина посрещнаха гостите на събитието снощи в Галерия Индустриална.

София, 18 май 2016 г. – Снощи, 17 май, ЛИРЕКС отпразнува своя 25 годишен юбилей. На събитието присъстваха лоялни приятели, дългогодишни партньори на компанията и колеги. Вечерта се върнахме назад във времето потапяйки се в авантюристичната история на ЛИРЕКС. Пренесохме се в аналоговата ера и с усмивка заедно се присетихме за онези първи трепети през ранните 90-те. И така, стъпка по стъпка, яростно отново навлязохме в дигиталното, разкривайки едни от последните и най-интригуващи проекти на компанията.

Специално за своя юбилей, в началото на годината ЛИРЕКС отправи покана към художника от младата българска вълна ВИТО ВАЛЕНТИНОВ да създаде творба.Тя трябваше да бъде вдъхновена от работата и проектите на ЛИРЕКС през всичките тези 25 години – системи, процеси, памет. Така се роди проектът СЪЗНАТЕЛНО ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ, който бе представен за първи път снощи по време на събитието. Пред всички гости Вито разказа повече подробности за проекта и процеса на изработка на инсталацията – за връзките между урбанистични модели, устройства за съхранение и човешкия мозък. Проектът представлява самостоятелна изложба, в която художникът изследва ПАМЕТТА като динамична система от процеси. Разглежда нейните характеристики като ЗАПОМНЯНЕ, СЪХРАНЕНИЕ, ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ и ЗАБРАВЯНЕ. Авторът говори символично за процесите в човешката памет, изграждайки архитектурни конструкции, чиито градивен модул са стотици компютърни елементи, съхраняващи разнородна информация.

Изложбата ще остане в галерийното пространство на Галерия Индустриална и ще бъде отворена за посетители до 29 май включително между 15:00 и 20:00 часа. В Нощта на музеите и галериите /21 май/ изложбата ще работи до 00:00 часа. В събитието ще се включат диджеите от Cyberian и 1000 names.

Специално за събитието беше изградена ФОТО-СТЕНА, която представи архивни снимки от различни години, моменти и проекти. Гостите на събитието бяха поканени да допълнят визуалната фотография с текст и да разкажат свои лични спомени от случката.

За приятното настроение на всички гости се погрижи талантливата челистка Маги Петрович в акомпанимент на китарата на Явор Недев.

Неизменни партньори на събитието бяха Cisco, HP Inc. и Hewlett Packard Enterprise, както и Xerox.

****

Вито Валентинов

Вито Валентинов (1977) е роден в София. Създава предимно инсталации, често с интерактивен характер. Учил е Стенопис в НХА, след което завършва академията AKI и института за изкуствa DAI в Холандия. През 2009 специализира кинорежисура в НАТФИЗ. Участвал е в изложби в MuHKA – Музей за съвременно изкуство, Антверпен, САМСИ – Музей за Съвременно Изкуство, ИСИ – Институт за съвременно изкуство, Софийска градска художествена галерия, Галерия Сариев, Галерия Васка Емануилова, Space SSEE Gallery, Дейжон, Южна Корея и др.

Вито има множество участия в международни фестивали и събития, сред които Biennale de Kunstvlaai 2006, Амстердам, Sofia Design Week 2012, Contempo 2014 -International Art Festival, TEDxBG 2014, One Design Week 2015, DA Fest 2015 – International Digital Art Festival, Vienna Contemporary 2015.

****

Дружествата Лирекс.ком

Дружествата от групата Лирекс.ком (Лирекс БГ, Лирекс БС, Лирекс Хай Тех, Лирекс Скопие) са водещи в областта на информационните и комуникационни технологии. Предлагат консултантски и аутсорсинг услуги, цялостно проектиране, изграждане и поддържане на ИКТ решения и системи.

Компанията е партньор с над 20 световно известни компании, сред които Cisco, HP Inc, HP Enterprise, Xerox и др.

В 25 годишната си история, Лирекс има зад гърба си реализирани много проекти в държавния и частния сектор. Малка част от тях са: системи за сигурна градска среда и видеонаблюдение на детски и учебни заведения и публични площи в София. Както и системи за сигурност на АЕЦ „Козлодуй“, електронен парламент на Сърбия, системи за превенция от пожари в България. И не на последно място аутсорсинг услуги за корпоративни клиенти в банковия и производствения сектори и много други.

Лирекс прави все повече решения, които не просто да осигуряват свързаността и доброто управление и функциониране на ИТ ресурсите, а и да бъдат в услуга на бизнеса и ведомствата – да увеличават ефективността, да автоматизират и подпомагат процесите вътре в организациите, така че да могат да се възползват максимално от възможностите, които съвременните технологии предоставят. Такива са решенията за дигитализация и управление на архивни фондове, решенията за проследяване на хора и активи, технически решения за физическа сигурност, разработка на информационни системи и системи за споделяне на дигитално съдържание. Компанията набляга и на услугите и решенията свързани с информационна сигурност.